Ramadantongtest

De Ramadan tongtest

Ineens is het zover. Mijn 32ste Ramadanmaand. Op mijn tiende rondde ik mijn eerste Ramadan volledig vastend af. 

Ik kan het me nog goed herinneren. Op de basisschool liep ik dan trots over het schoolplein. Mijn moslimklasgenoten verzamelden zich dan om mij heen. We hielden elkaar streng in de gaten. Wij konden namelijk door een simpele test uit te voeren, zien of iemand wel of niet gevast heeft. En het oordeel was hard. Een rode tong was niet gevast en een witte tong was wel gevast. Om de haverklap werd die tongtest uitgevoerd. 

Suhor

Thuis waren de regels niet zo streng. Ik hoefde niet per se mee te vasten maar ieder kind van mijn leeftijd wilde meedoen en ik wilde niet zwak overkomen. Ik zeurde dan bij mij moeder tot ik mocht meedoen. Er waren voor mij twee hoogtepunten. De suhor – de laatste maaltijd voor de zonsopgang en de iftar – het verbreken van het vasten.

 

 

Ik ging extra vroeg naar bed om zo vroeg mogelijk wakker te worden. Mijn moeder wekte me rond een uur of vier ’s nachts om te gaan eten. Mijn vier broers zaten dan al aan tafel. Mijn moeder maakte de avond ervoor al een hele maaltijd klaar. Er was altijd een heerlijk ontbijt met ei gebakken in olijfolie en gevulde broodjes. Ze maakte vaak een kipgerecht met doperwten en als nagerecht yoghurt,  met veel te veel suiker.

Iftar

Het andere hoogtepunt is de iftar. Omdat wij zo’n groot gezin waren was er niet altijd genoeg plek aan de grote tafel. Dus ik en mijn jongste broer zaten vaak mokkend aan de salontafel met een kommetje soep en wat leftovers wanneer we niet meevasten. Een plek aan die tafel was een hele dag honger en dorst lijden zo ontzettend waard! 

Snacks

Mijn broer en ik fantaseerden dan over wat we s avonds allemaal gingen eten. We kochten snoepjes, koekjes, chips en chocola die we verstopten we dan onder onze kussen. Want ja een groot gezin met jongens betekende ook dat alles in no time op was. Mijn broers stortte zich ‘s avonds als een stel hyena’s op het eten en waren daarna in no time weer vertrokken ieder zijn eigen puberwereld in. 

Rituelen

En toch was het geweldig. De Ramadan blijft voor mij een heerlijke maand. Nu ik mijn eigen gezin heb, merk ik dat ik veel kleine rituelen van mijn ouders doorvoer in mijn eigen gezin. Al stop ik er veel in van mijzelf. Ik geniet er enorm van om dat gevoel te kunnen doorgeven aan mijn dochters. Die nu al, weken van te voren, aan het smeken zijn of ik ze astjeblieft  op tijd ’s nachts wil wakker maken wanneer het straks Ramadan is.

 

Ramadan kareem,

 

Solverwp- WordPress Theme and Plugin

Ga naar de inhoud