Mijn diversiteitsgeneuzel van 2024

2023 is voor mij het jaar waarin ik het gevoel had dat ik van de ene realiteit in de andere ben gestapt. Het jaar waarin ik enorm groeide van zzp’er naar ondernemer. Maar ook het jaar waarin het mij pijnlijk zichtbaar is geworden hoe groot de kloof is tussen mijn werkelijkheid en de heersende machthebbers.

Het kost me moeite om de ontwikkelingen in de wereld van de afgelopen maanden te verwerken. Woorden en acties die voor mij en velen met mij heilig waren, zijn op losse schroeven komen te staan. Termen hebben nieuwe waarden en lading gekregen.

Op zoek naar de mazen in de wet

Zelfs het overduidelijke goed en fout staat ter discussie. Het systeem van de democratie waarin de wil van de meerderheid leidend was, ging in mijn ogen altijd gepaard met het nemen van verantwoordelijkheid voor de kwetsbare minderheden. Nu lijkt het een spel te zijn geworden. Waarin er wordt gezocht naar de mazen in de wetten om de macht vast te houden in plaats van te kijken naar wat goed is voor ons allemaal.

Het principe van de ‘sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’ lijkt nu eerder ‘de sterkste schouders worden gedragen door de zwaksten’. Sterker nog ze vieren hoogtij door die zwakke schouders ervan te beschuldigen van het niet willen meedoen en te profiteren van de samenleving. Een samenleving die door machthebbers bewust wordt ingericht om mensen tegenover elkaar te zetten door de verschillen te vergroten.

Pleisteren

Ik heb me vaak afgevraagd of het werk dat ik nu doe nut heeft, draag ik echt bij aan een inclusievere samenleving of ben ik gewoon brandjes aan het blussen en pleisterwerk aan het leveren? Een training hier en daar is niet voldoende om echt verandering te brengen en we weten uit ervaring dat mensen vaak een groot deel vergeten van wat ze leren na een training. Dus ga ik op zoek naar manieren om meer verbinding, meer impact en meer dialoog te creëren. Op een manier die bij mij past. Een manier waarin verdieping en de diepere dialoog centraal staat.

Verandering

Het nieuwe jaar is nog maar net van start. En mijn eerste formele jaar als fulltime ondernemer is een feit. Ik word er emotioneel van als ik denk aan alle mooie gesprekken, ingewikkelde situaties en verhelderende momenten die ik heb mogen beleven. Maar er waren ook veel eenzame en onzekere momenten. Ik weet dat het komende jaar voor mij in het teken staat van groei en verandering. Maar nog meer in het teken van vertrouwen hebben in datgene wat ik te brengen heb.

Dus ja, Hoera! 2024 het jaar van nog meer diversiteitsgeneuzel!

Solverwp- WordPress Theme and Plugin

Ga naar de inhoud